Hvad er en katteudstilling?
For nogen er det en skarp konkurrence på liv og død, med hårdt arbejde og tårer, enten af glæde eller af skuffelse, afhængig af kattens opnåede bedømmelse.
For os - og langt de fleste andre udstillere - er det en kærkommen lejlighed til at hygge sig en dag eller to, i selskab med ligesindede og få en masse gode kattesnakke og se på alle de søde kræ.
Hvis det skal forklares lidt mere teknisk, så bliver alle kattene inddelt i kategorier og kommer så på skift til bedømmelse hos en dommer.
Dommerens opgave er, at bedømme din kat efter de gældende standarder for racen og klarer katten det godt, får den et certifikat.
Hvis katten er den bedste den dag, kan dommeren nominere den videre i konkurrencen.
Her vil katten skulle fremvises for alle dommerne på scenen og konkurrere mod alle de andre dommeres nominerede katte.
Afhængigt af hvor godt katten klarer sig der, kan den ende med at blive Best in Show og dermed vinder af hele udstillingen den dag.
Undervejs gennem dagens bedømmelser, er der en hel del underkategorier, så næsten alle får et eller andet med hjem, om ikke andet, så et certifikat.
Certifikater er noget man samler på, da man udover dagens konkurrence også kæmper individuelt, for at få katten klassificeret så højt som muligt gennem hele kattens tid som udstillingskat.
Afhængigt af om man også gider udstille i udlandet, kan man nå rigtig langt og til sidst have en meget fint præmieret kat, hvilket blandt andet er en fin salgsparameter i opdræt med katten.
I skrivende stund er vores Solo og Suzy henholdsvis International Premier og International Champion
Det betyder at de har været med på internationale udstillinger og er nået lige langt, som henholdsvis fertil og kastrat.
Dyah og Eevee er pt Champions, da de ikke har været i udlandet endnu.
Personligt er vi ikke de store certifikatjægere og deltager sjældent begge dage i en weekend (mulighed for to certifikater), da det primære for os, er det sociale liv på og omkring udstillinger.
Det er her vi "netværker" med andre opdrættere og bare hygger.
Når det er sagt, så må vi indrømme at man skal være meget iskold, for ikke at få et lille sug i maven, når ens kat bliver nomineret til sceneshowet.
Er udstilling så noget for dig?
Det korte svar er, at det kommer helt an på din kat.
Hvis katten ikke kan lide det, bider, hvæser, river, eller bare viser tegn på at det er absolut ikke den bedste idé du fik der, så er svaret nej.
Omvendt er det en rigtig god idé, hvis katten accepterer det, da det samtidig giver dig som opdrætter en kæmpe mulighed for at lære din kat at kende og få et godt netværk af ligesindede katteejere.
Om ikke andet, så prøv at gå på udstilling som gæst, se hvad det er og få en snak med udstillerne.